Doplatek na oční protézy!

31.08.2012 10:05

Od 1.7.2012 pro nás - nositele očních protéz - nastala jedna významná změna.

Díky změně sazebníku VZP dochází k situaci, že pojišťovny hradí výrobcům očních protéz pouze základní cenu za výrobu protézy. Každý jsme ale jiný, máme jiné požadavky při výrobě nového očička a tak výrobci očních protéz musí prokázat značnou zručnost, aby nám nová protézka krásně seděla. Zhotovují nám individuální oční protézy a ne nějaký sériový kus. A taková práce se musí zaplatit. Výrobci protéz tedy musí rozdíl mezi základní cenou protézy (kterou hradí pojišťovna) a cenou individuálně zhotovené protézy vybrat od pacienta.

A tak se Vám nejspíš skoro s určitostí stane, že po vás výrobce bude chtít doplatit část protézy. U skleněné protézy hradí pojišťovna pouze základní sériovou protézu ve výši 800,- Kč. Induviduálně zhotovená protéza však stojí až 1.100,- Kč. Výrobce skleněné oční protézy od vás tedy může vyinkasovat až 300,- Kč za kus. Naopak u akrylátové protézky pojišťovna hradí výrobci základní výrobu za 2.000,- Kč. Akrylátová protézka udělaná vám na míru může stát však až 2.963,- Kč (záleží také, u kterého výrobce budete). I tady po vás může výrobce chtít doplatit až 963,- Kč za kus.

Tato zpráva možná kdekoho naštve. Nedivím se. Dnes se platí skoro za všechno a pojišťovny nám přispívají stále méně a méně. Na druhou stranu se nesmíme výrobcům protéz divit, že částku, kterou pojišťovna zkrouhla, musí vybrat přímo od pacienta. Nezlobme se na výrobce, ti za to nemohou. Spíš přemýšlejme, zda-li se nevyplatí nadávat úplně u jiných institucí.