Josef Lada - český malíř, ilustrátor a spisovatel

03.07.2013 20:33

 

Snad každý Čech vyrůstal s knížkami, v nichž byly obrázky namalované rukou Josefa Lady. Jen málokdo ale ví, že i Lada měl od malička trápení se svým pravým okem.

 

narozen 17. prosince 1887 v Hrusicích

zemřel  14. prosince 1957 v Praze

 

Byl nejmladší ze čtyř dětí ševce. Již jako malý chlapec projevoval výtvarné nadání a maloval na kdejaký kus papíru, který našel. Josef Lada nerad chodil do školy, nebavilo ho učení, až na přírodopis a kreslení. Kreslil jen to, co znal – tzn. obrázky z Hrusic a okolí, české vesničky, domácí zvířata nebo tradiční české pohádkové bytosti.

Ve 14 letech odešel do Prahy, kde začínal jako malíř pokojů a divadelních dekorací, jenže to pro něj bylo příliš namáhavé, celou dobu jen tahal těžký vozík s barvami. To ho příliš vyčerpávalo a ubíralo mu sil, proto se začal učit knihařem. Navštěvoval večerní malířské kursy a byl přijat ke studiu na Uměleckoprůmyslové škole. I tady zjistil, že to není nic pro něj, nebavilo ho učit se, navštěvovat přednášky, raději kreslil, proto po půl roce ze školy odešel. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav.

Protože od dětství neviděl na pravé oko, chybělo mu prostorové vidění. Tato skutečnost silně ovlivňovala jeho obrazy. Působil jako karikaturista, ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce), ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1339 kreseb) a další knihy od Jaroslava Haška, dále Tyrolské elegie, Krále Lávru a Epigramy od Karla Havlíčka Borovského, Erbenovy a Drdovy pohádky a další. Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu režiséra Josefa Macha Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy.

Méně známé je, že se Lada intenzivně zabýval také kreslením obrázkových seriálů - komiksů.

 

A jakže se mu to celé stalo? Opět stačila chvilka nepozornosti, tak jak to v životě už bývá... Již jako několikaměsíční batole spadl na ostrý nůž v ševcovské dílně svého otce tak nešťastně, že si poranil pravé oko a natrvalo na ně oslepl.

 

 

 

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/, https://www.obec-hrusice.cz/