Aleš Brichta - jednooký rocker

15.03.2014 09:20

 

Někdo možná spekuluje, mnozí ale vědí, proč Aleš Brichta nosí tmavé brýle. Říká se, že i on patří k nám - jednookým. Je to pravda?

 

Aleš Brichta

Narodil se 9. srpna 1959 v Praze

Koho zajímá celý životopis našeho známého rockera, nechť se podívá na tyto stránky: https://monocle.blog.cz/0808/ales-brichta-zivotopis

 

Pro ostatní jen výtah informací:

Ano, je pravdou, že Aleš Brichta vidí jen na jedno oko. Každý zdroj o tom píše maličko jinak. Ani sám Brichta na položenou otázku neodpovídá jednoznačně. Na dotaz, zda má jedno oko skleněné, lišácky odpovídá, že po litru kořalky má obě :-) Až do doby, než byl Aleš Brichta v pořadu 13. komnata, se na internetu o jeho očičku jen spekulovalo. Nyní už je jasno. Jak se mu to tedy stalo?

V mládí se rozhodl tajně se projet v matčině autě. Kamarád si chtěl prý taky zařídit, tak mu Brichta půjčil klíčky a sedl se na sedadlo spolujezdce. A jak to dopadlo? Řidič - kamarád poslal auto na první křižovatce do příkopu. Měli autonehodu, při které Brichta prolétl předním sklem auta. Tak se Brichta v roce 1978, kdy mu vyrobili umělou protézu, zařadil mezi nás jednooké. 

Brýle, které nosí, jsou dioptrické a tmavá skla má prý na doporučení lékaře, aby předcházel riziku možné šerosleposti v důsledku následků této automobilové nehody. Je ale také pravdou, že v době po úrazu mu tmavé brýle pomáhaly hlavně psychicky. 

Brichta ve videu odložil své brýle.

 

Při hledání informací o Brichtově jednookosti jsem v souvislosti s ním narazila i na vtip na smutné téma, který zazněl v talk show Venduly Svobodové v Café Barrandov. Nechám na vašem posouzení, zda se to sem hodí a zasmějete se, či to pojmete jinak.

Co je to? Má to tři nohy, tři oči a je to pořádně rozjetý?

Aleš Brichta a Fanánek mají mejdan!

 

Připomíná mi to scénu, kterou jsem osobně zažila. V březnu 2012 jsem na svém blogu psala o pejskovi, kterého jsem skoro denně potkávala a neměl také jedno očičko. Pamatuju si, jak jsem si doma před rodiči dělala srandu. "Mami, co je to: Má to šest noh a dvě oči?" Mamka samozřejmě nevěděla a já na to říkám: "No přeci já a Badík...." Odpovědí mi bylo plačtivé zaškytnutí mé matky: "Ty jsi ale blbá..."

Některé věci člověk prostě s humorem brát musí! :-)